FİRMAMIZDAN HABERLER
  • Turlarımız
    Turlarımız ile ilgili bilgileri turlar bölümünden edinebilirsiniz...
  • Web Sitemiz Açılmıştır...
    Firmamızın kurumsal web sitesi yayına girmiştir... Kurumumuz ile ilgili duyuruları, gelişmeleri ve hizmetlerimizi web sitemizden takip edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.



 
E-Bülten Üyeliğine Kaydolmak İçin Aşağıdaki Formu Doldurunuz.







DÖVİZ KURLARI
  Alış Satış
3.6595 3.6661
3.2228 3.2442


HAVA DURUMU
ANKARA








Safran Bitkisi

Ilçemizde tarimi yapilan Safran bitkisinin Davut Obasi Köyü'nde iki veya üç çiftçi tarafindan yetistirilmesi devam ettirilmektedir.Safran bitkisinin yetistiriciligi çok zor ve zahmetli olmasi nedeniyle bu çiftçilerden baska ekimi yapan bulunmadigindan dolayi zamanla ekiminin azalacagi düsünülmektedir.

Safran bitkisinin zaman içerisinde ortadan kalkmasini önlemek için Safranbolu Ilçe Tarim Müdürlügü'nün teknik elamanlarinca ilçemiz Yaziköy' ün Çay Mahallesinde Özel Idare destegi ile tarimi yapilmaya baslanmistir.

Safran bitkisinin ulusal basinda çikan haberler neticesinde yurdumuzda çesitli yerlerde bulunan çiftçiler tarafindan yetistirilmek üzere talep edilmektedir.

Safran bitkisi boya ve parfümeri sanayiinde, ilaç ve pasta yapiminda kullanilmaktadir. Kilogrami 1 milyar TL. civarindadir.

Basinda Safran Bitkisi (Hürriyet Gazetesi) : Dogal Hayati Koruma Dernegi(DHKD) araciligiyla ulasabildigimiz Ellen Szita ile Istanbul turu sirasinda safranin hat sanatinda sari rengi veren boya maddesi olarak kullanildigini da ögrendik. Üstadlar, yazinin kalici olmasi için koruyucu olarak safran katildigini anlattilar. Safranbolu'da ise ‘‘Annem sinirlendiginde safran içer ve sakinlesir’’ denildigini aktariyor Szita. Genç kadin Amerika'da safranin bazi türlerinin kansere iyi geldigi ve kolesterolü düsürme özelligi oldugu seklindeki teorileri sorup, sorusturdugunu kaydeden Szita, tesekkür edip vedalastigimizda, ‘‘Türkiye'de safran üretimini canlandirmak için geç kalmis sayilmazsiniz’’ uyarisinda bulunuyor.

En pahali baharat DHKD'nden Bitki Bölümü Koordinatörü Sema Atay, Kelaynak Dergisi'nde ‘‘Geleneksel Safran Üretimi Efsaneye Dönüsmek Üzere’’ baslikli yorumunda söyle yaziyor: Dünyanin en pahali baharati safran neredeyse altin degerinde. Ekim ayi çiçeklenme dönemi ve mevsimin ilk çiçekleri persembeyi cumaya ya da pazari pazartesiye baglayan gecenin sabahinda açtigi için halka arasinda ‘‘mübarek bitki’’ olarak kabul edilir. Çiçekleri gün dogmadan toplanir, sadece yavru soganla çogalir. Günümüzden 50-60 yil önce Safranbolu'nun Davutobasi Köyünde kirk hanenin hepsinde eflatun-mor renkli çiçegi ve halk arasinda püskül denilen kirmizi renkli disicik organlari ile safran üretimi yapilirmis. Bugün ayni köyde sadece iki hane ve birkaçyüz metrekarelik alanda üretimi yapilan safran bitkisi Türkiye'deki son dönemini yasiyor. Zahmetli bir is olan safran üretiminden zamanla çogu üretici vazgeçmis. Davutobasi köyünden Ali Ünsal'in ölümünden sonra 70 yasindaki esi Serife Ünsal inatla safran üretmeye devam ediyor ve ömrü yettigince de yapacagini söylüyor. Anadolu'dan dünyaya yayildigi söylenen safran gereksinimi yurt disindan karsilaniyor ve Safranbolu dükkanlarini Iran ve Yunanistan'dan ithal edilen safranlar yer aliyor.


Fotoğrafların tüm hakları ve sorumluluğu fotoğraf sahiplerine aittir. Fotoğrafların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Batuta Turizm ©2011 Ana Sayfa   -   Hakkımızda   -   Foto Galeri   -   Videolar   -   Basından   -   Ziyaretçi Defteri   -   Safranbolu   -   İletişim